Εύκολες συνταγές

Κατασκευή κεφτεδών σάλτσας ντομάτας

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η συνταγή πλιγούρι με σάλτσα ντομάτας είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει τις γεύσεις από ζουμερά κεφτεδάκια, πλούσιο πλιγούρι και μια πλούσια σάλτσα ντομάτας. Είναι μια τέλεια επιλογή για όσους αναζητούν ένα ανακουφιστικό και χορταστικό γεύμα. Τα τρυφερά κεφτεδάκια φτιάχνονται με μείγμα κιμά, τριμμένη φρυγανιά και αρωματικά βότανα, ενώ το πλιγούρι προσθέτει μια υγιεινή υφή στο πιάτο. Η σάλτσα ντομάτας ενώνει τα πάντα με την πικάντικη και αλμυρή γεύση της. Αυτή η συνταγή σίγουρα θα είναι μεγάλη επιτυχία στο τραπέζι σας!

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Κρέας κιμάς (μοσχάρι ή αρνί)
500 γραμμάρια

Bulgur
1 φλιτζάνι

Κρεμμύδι
1 μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο

Σελίδες σκόρδο
2 γαρύφαλλα, ψιλοκομμένα

Μαϊντανός
1/4 φλιτζάνι, ψιλοκομμένο

Ψίχουλα ψωμιού
1/2 φλιτζάνι

Αυγό
1

Αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού

Μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Σάλτσα ντομάτας
2 φλιτζάνια

Νερό
1 φλιτζάνι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να προετοιμάσετε αυτήν τη συνταγή, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα στοιχεία:
– Μπολ ανάμειξης
– Μεζούρες και κουτάλια
– Μαχαίρι και ξύλο κοπής
– Τηγάνι
– Ξύλινο κουτάλι
– Μικρή κατσαρόλα με καπάκι
– Πιατέλα σερβιρίσματος

Προετοιμασία

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο, τον μαϊντανό, την ψίχα ψωμιού, το αυγό, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και το κύμινο.
2. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά. Το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά κολλώδες ώστε να διαμορφωθεί σε κεφτεδάκια.
3. Πάρτε μια μικρή μερίδα από το μείγμα και κυλήστε το ανάμεσα στις παλάμες σας για να σχηματιστεί ένας κεφτέ. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο το μείγμα.
4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
5. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τη σάλτσα ντομάτας και το νερό. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά.
6. Τοποθετήστε απαλά τα ψημένα κεφτεδάκια στη σάλτσα ντομάτας και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας είναι περίπου 30 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει την προετοιμασία του μείγματος του κεφτέ, το σχηματισμό των κεφτεδών, το ρόδισμά τους στο τηγάνι και το βράσιμο τους στη σάλτσα ντομάτας.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Για να κάνετε τα κεφτεδάκια εξαιρετικά γευστικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή μια πρέζα πάπρικα στο μείγμα.
– Αν το μείγμα του κεφτεδάκι είναι πολύ υγρό, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο τριμμένο φρυγανιά για να πετύχετε την επιθυμητή συνοχή.
– Φροντίστε να αλατοπιπερώσετε το μείγμα του κεφτέ με αρκετό αλάτι και μυρωδικά για να τονώσετε τη γεύση.
– Όταν πλάθετε τα κεφτεδάκια, κρατήστε τα χέρια σας ελαφρώς υγρά για να μην κολλήσει το μείγμα στις παλάμες σας.
– Το να ροδίσουν οι κεφτέδες πριν τους σιγοβράσουν στη σάλτσα ντομάτας προσθέτει μια ωραία καραμελωμένη γεύση και υφή στο πιάτο.
– Μπορείτε να γαρνίρετε τα μαγειρεμένα κεφτεδάκια με φρέσκο ​​μαϊντανό ή τριμμένη παρμεζάνα για μεγαλύτερη οπτική γοητεία.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
300

Πρωτεΐνη
20 g

Παχιά
12g

Υδατάνθρακες
25 g

Ίνα
4g

Ζάχαρη
5 g

Νάτριο
600 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Σερβίρετε τους κεφτέδες πλιγούρι με σάλτσα ντομάτας ζεστούς σε πιατέλα, γαρνιρισμένους με φρέσκο ​​μαϊντανό ή τριμμένη παρμεζάνα. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται καλά με αφράτο κουσκούς, ψητά λαχανικά ή μια συνοδευτική σαλάτα. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε μαζί με ψωμί κρούστας για να απολαύσετε τη νόστιμη σάλτσα ντομάτας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να αποθηκεύσετε τυχόν υπολείμματα, μεταφέρετε τους μαγειρεμένους κεφτέδες και τη σάλτσα σε αεροστεγές δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Τα ξαναζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο μάτι της κουζίνας πριν τα σερβίρετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταψύξετε τα κεφτεδάκια σε αεροστεγές δοχείο έως και 2 μήνες. Ξεπαγώστε τα όλη τη νύχτα στο ψυγείο πριν τα ξαναζεστάνετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή για κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας περιέχει πολλά συστατικά που προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

  1. Κρέας κιμάς: Παρέχει μια καλή πηγή πρωτεϊνών, απαραίτητων αμινοξέων, βιταμινών (όπως βιταμίνες Β) και μετάλλων (όπως σίδηρος και ψευδάργυρος).
  2. Πλιγούρι: Ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Παρέχει επίσης αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας της καρδιάς και στη βελτίωση της πέψης.
  3. Κρεμμύδι: Περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Παρέχει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνη C και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.
  4. Σκόρδο: Γνωστό για τις ιδιότητές του που τονώνουν το ανοσοποιητικό, το σκόρδο προσφέρει αντιοξειδωτικά και μπορεί να έχει πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη.
  5. Μαϊντανός: Πλούσιος σε βιταμίνες Α, C και Κ, ο μαϊντανός είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  6. Σάλτσα ντομάτας: Οι ντομάτες είναι γεμάτες με λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου και η προαγωγή της υγείας της καρδιάς.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή με σάλτσα ντομάτας, μπορεί να σας αρέσουν και αυτά τα παρόμοια πιάτα:
– Κεφτέδες αρνιού μεσογειακού τύπου με σάλτσα Τζατζίκι
– Πικάντικα τουρκικά κεμπάπ Kofta με σάλτσα γιαουρτιού
– Ελληνικού τύπου κοτοκεφτέδες με λεμόνι και άνηθο

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Η έμπνευση για αυτή τη συνταγή για κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας προέρχεται από τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της μεσογειακής κουζίνας. Διάσημοι σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi, που συνδυάζει γεύσεις της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, και ο Jamie Oliver, γνωστός για τα ρουστίκ και γευστικά πιάτα του, έχουν επηρεάσει πολύ τη δημιουργία αυτού του πιάτου. Η έμφαση που δίνουν στα φρέσκα, απλά και ζωντανά συστατικά φαίνεται στον συνδυασμό γεύσεων και υφών σε αυτή τη συνταγή. Προσαρμόζοντας και προσθέτοντας τη δική μου πινελιά, δημιούργησα ένα απολαυστικό και χορταστικό πιάτο που συγκεντρώνει τα καλύτερα στοιχεία της μεσογειακής μαγειρικής.

Λοιπόν, μπείτε στην κουζίνα σας και ας ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε αυτούς τους νόστιμους κεφτέδες από σάλτσα ντομάτας! 😊🍅🥘

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button